Wij zijn verantwoordelijk voor de medische zorg tijdens de bevalling. Zodra de bevalling goed op gang is, komen we je ondersteunen.

Wij zijn verantwoordelijk voor de medische zorg tijdens de bevalling. Zodra de bevalling goed op gang is, komen we je ondersteunen. We beoordelen de vooruitgang van de bevalling en luisteren goed naar hoe jij je voelt. We helpen je vervolgens de weeën goed op te vangen, waarbij we rekening houden met je wensen en je draagkracht.

Wanneer de zwangerschap ongecompliceerd is verlopen kun je kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling is het belangrijk dat jij je veilig en vertrouwd voelt. Dit is voor de één thuis en voor de ander juist in het ziekenhuis. Dit is een persoonlijke keuze. Je kunt tijdens de bevalling nog beslissen waar je wilt bevallen. In beide gevallen worden we geassisteerd door een kraamverzorgster. Is er sprake van een medische indicatie dan worden we in het ziekenhuis geassisteerd door een verpleegkundige. Wij hebben ook spullen bij ons voor acute opvang thuis, zoals een zuurstofkoffer en infuus-benodigdheden.

Er zijn meerdere manieren om te bevallen. In principe kun je bevallen in de houding die je zelf prettig vindt. Dat kan bijvoorbeeld half zittend in bed, op de baarkruk, liggend op de rug of zij, staand, hurkend, knielend of op handen en knieën zijn. Ook is er de mogelijkheid om in bad te bevallen. In het ziekenhuis is een bevalbad aanwezig. Je kunt ook een bad huren of met ons overleggen of je eigen bad er voor geschikt is. Vraag ons gerust om meer informatie.

In aanloop naar de bevalling moet je enkele praktische zaken regelen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Wanneer bel je de verloskundige?

Vanaf 37 weken tot 42 weken is de normale tijd om te bevallen. Heb je het idee dat je voor de 37 weken aan het bevallen bent, bel ons dan altijd direct. Ben je tussen de 37 en 42 weken zwanger, dan kun je hieronder lezen wanneer je ons moet bellen als de bevalling begonnen is:

Weeën
Je verwacht je eerste kind? Bel ons als de weeën een uur lang om de 3 minuten komen. Vaak duren ze dan ongeveer een minuut en kost het je moeite de weeën op te vangen.
Je hebt bent al een keer bevallen? Bel ons als de weeën om de 4 a 5 minuten komen en krachtig aanvoelen.

Gebroken vliezen
Het vruchtwater is groen of er zit veel bloed bij: Bel ons altijd direct.
Het hoofdje is nog niet ingedaald: Ga liggen als de vliezen gebroken zijn en bel ons altijd direct.
Het hoofdje is wel ingedaald en het vruchtwater is helder: Breken je vliezen in de nacht en je hebt weinig of nog geen weeën probeer nog een beetje te slapen en bel ons in de ochtend. Breken je vliezen overdag laat het ons dan weten. Meestal zullen na verloop van tijd de weeën op gang komen. Bel ons dan zoals hierboven is aangegeven.
Soms is onduidelijk of je vliezen wel of niet gebroken zijn. Bewaar dan je onderbroek of maandverband waar het vocht inzat (liefst in een plastic zakje) en overleg met ons.

Bloed- en slijmverlies
Ruim helderrood bloedverlies, meer dan een kraamverband in een half uur tijd: Bel ons altijd direct.
Slijm met wat bloed erbij of een paar druppels bloed: Rond de uitgerekende tijd is dit normaal en geen reden tot ongerustheid.

Ongerustheid
Altijd bellen als je je ongerust maakt, je onveilig voelt of je wilt overleggen met ons.