Controles tijdens kraamtijd

Tijdens onze bezoekjes controleren wij of alles goed gaat met jou en met je baby. Voor je baby zijn er verschillende ‘screenings’. Zelf kun je lichamelijk diverse klachten hebben die we kunnen bespreken.

pagina-controles-Verloskundige-Praktijk-Gorinchem

Controles voor je kind

Hielprik
In Nederland worden pasgeboren baby’s in de eerste levensweek getest op 17 zeldzame (erfelijke) aandoeningen. Via een hielprik neemt een verloskundige uit onze praktijk tussen de 4e en de 6e dag een kleine hoeveelheid bloed af voor onderzoek. Het tijdig opsporen van deze ziektes kan ernstige schade aan lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind beperken of voorkomen. Meer weten over de ziektes waarop wordt gescreend? Kijk op www.rivm.nl

Gehoortest
De gehoorscreening vindt binnen 2 weken na de geboorte plaats. In deze screening wordt onderzocht of het gehoor voldoende is voor een normale taal- en spraakontwikkeling. De test zal worden uitgevoerd door een wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. Je ontvangt hiervoor binnen 2 weken na de geboorteaangifte een oproep.
Wil je meer informatie over de gehoortest? Er zijn diverse folders beschikbaar.

Tongriem klieven
Sommige baby’s hebben bij de geboorte een te kort tongriempje. Dit beperkt de tongfunctie en dit kan op korte en lange termijn mogelijk problemen opleveren. Bijvoorbeeld tijdens het voeden of bij de spraakontwikkeling. Het kan daarom nodig zijn dit te korte tongriempje los te maken: “Klieven”. Deze ingreep is voor de baby nagenoeg pijnloos. Je kind kan direct na de ingreep aangelegd of gevoed worden. Onze gespecialiseerde verloskundigen beoordelen of klieven mogelijk en nodig is.

Soms is er sprake van een (verborgen) tongriempje, die beter in een gespecialiseerd centrum gekliefd kan worden, bijvoorbeeld in het Ikazia ziekenhuis. Als dit het geval is, nemen we contact met de huisarts op om een doorverwijzing aan te vragen.

Jouw lichaam tijdens de kraamweek

Vermoeidheid
Veel vrouwen zijn in de kraamweek moe. Dit komt omdat je een grote prestatie hebt moeten leveren bij de bevalling en vervolgens een verstoorde nachtrust hebt. Vaak zijn baby’s de eerste paar nachten erg onrustig. Daar komt nog eens bij dat zowel moeder als kind vaak moeten wennen aan het borstvoeding geven, waardoor de voedingen ’s nachts nog wel eens wat meer tijd kosten. Het is belangrijk dat je ’s middags als de kraamzorg er nog is je rust pakt. Probeer echt te gaan slapen zodat je er ’s nachts beter tegen kunt. Mocht je oververmoeid zijn, plan dan weinig kraamvisite, zodat je overdag veel rust kunt nemen.

Aambeien
Soms zie je dat je in de zwangerschap al aambeien krijgt, doordat de baby meer druk op je endeldarm geeft. Na de bevalling zie je regelmatig aambeien. Deze trekken vaak vanzelf weer weg na verloop van tijd. Als je er veel last van hebt, kun je er eventueel ijs op doen of je smeert een middeltje als curanol.

Hechtingen
Veel vrouwen hebben hechtingen nodig na de bevalling. Soms voel je er helemaal niets meer van, maar soms kan het erg pijnlijk zijn, zeker als je zit. Deze hechtingen worden meestal de vijfde dag na de bevalling verwijderd.

Bloedverlies
De meeste vrouwen vloeien ongeveer 4-6 weken na de bevalling. Eerst is het helderrood bloed en qua hoeveelheid vergelijkbaar met een ruime menstruatie. Ook kunnen er stolsels bij zijn die zo groot als je vuist mogen zijn. Mocht je twijfelen of het niet te veel is, neem dan contact op.