In heel Nederland zijn extra maatregelen nodig om verspreiding van het Covid-19 (Corona) virus tegen te gaan. Het aantal besmettingen neemt dagelijks toe. onze praktijk is hier alert op. We nemen maatregelen om onze zwangeren, hun baby’s en de verloskundigen zoveel mogelijk te beschermen.

Op deze pagina en via Facebook houden wij jullie op de hoogte van het huidige adviezen in verband met het Corona virus. Deze adviezen kunnen elke dag aangepast worden als dat nodig is. We proberen jullie zo goed mogelijk te informeren. Houdt onze website en facebookpagina in de gaten.
Meer informatie over het Corona virus is ook op de website van het RIVM te vinden.

–Corona Update – 24 maart 2020: —

Update gehoortest!
Vanaf vandaag (24 maart) wordt de gehoorscreening bij jullie baby’s tijdelijk niet uitgevoerd. Dit komt door de uitbraak van het coronavirus.
Het uitstel geldt in ieder geval tot en met 6 april. De betrokken partijen onderzoeken nu hoe de gehoorscreening alsnog kan plaatsvinden. Jullie worden geïnformeerd zodra er meer bekend is.
De gehoorscreening wordt meestal uitgevoerd samen met de hielprikscreening. De hielprik blijft wél doorgaan. Een tijdige hielprik is noodzakelijk, omdat de ziekten die de hielprik opspoort snel behandeld moeten worden. Met de gehoorscreening wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is ook belangrijk, maar kan langer wachten.

Waarom tijdelijk geen gehoorscreening?
Een belangrijke reden voor deze keuze is om de kans op verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Dit bereiken we door het huisbezoek zo kort mogelijk te houden. Ook kan op dit moment de vervolgdiagnostiek en behandeling vaak niet plaatsvinden als er een afwijkende uitslag van de screening is. Daarom wordt er tijdelijk gestopt met de gehoorscreening.
Samen met andere partijen wordt onderzocht jullie baby’s de gehoorscreening later alsnog kunnen krijgen.

Wil je meer lezen of heb je vragen? Kijk dan op deze website.

–Corona Update – 21 maart 2020: —

Wat een heftige en ingewikkelde tijd is het, nu het Corona virus zo snel om zich heen grijpt. Diverse maatregelen volgen elkaar in een snel tempo op, ook in de verloskunde. In onze regio is het goed om te melden dat alle verloskundige praktijken nauw onderling samenwerken in deze situatie. Ook is er veel overleg met het Beatrix Ziekenhuis.

We begrijpen dat dit veel van jullie als aanstaande ouders vraagt. We merken, dat het ons ook aan het hart gaat dat we de zorg niet kunnen geven, zoals we het eigenlijk zouden willen en zoals we het jullie gunnen.

Voor de veiligheid van iedereen zijn er verregaande maatregelen nodig, die direct invloed hebben op hoe jullie de zwangerschap beleven. We willen graag benadrukken, dat ondanks alle maatregelen, we per persoon blijven kijken naar welke zorg passend is bij de situatie van jullie als aanstaande ouders.

Gelijk willen we jullie ook bedanken voor jullie medewerking: in het meedenken in hoe we aan goede mondmaskers kunnen komen, in het alleen naar de controle komen, in het begrip wat jullie laten zien wanneer er een pretecho niet door kan gaan, in het meedenken wanneer een kraamvisite telefonisch kan en noem maar op. We zijn blij met jullie!

Omdat er ook in de verloskunde veel verandert aan adviezen, hebben we de nieuwste maatregelen voor jullie op een rij gezet. Maar allereerst blijft gelden:

 • Kom NIET zomaar naar de praktijk voor een controle of echo als je klachten hebt als verkoudheid/keelpijn/hoesten en/of koorts. Bel eerst met de dienstdoende verloskundige voor advies
 • Kom alleen naar je controle. Neem geen andere kinderen mee. Je partner kan mee na overleg met ons en dan alleen als hij/zij geen klachten en/of koorts heeft. Videobellen is een alternatief, zodat je partner het consult toch mee kan beleven.
 • De echt noodzakelijke zorg wordt gewoon gegeven, uiteraard passend bij je persoonlijke situatie. Pretecho’s komen te vervallen. Het controleschema wordt aangepast.
 • Waar mogelijk worden controles in de zwangerschap en in het kraambed telefonisch gedaan. Dit om contact momenten tot een minimum te beperken.

Welke maatregelen zijn erbij gekomen:

 • Je partner komt alleen mee naar je controle na overleg met ons en alleen als hij/zij geen klachten heeft als verkoudheid/keelpijn/hoesten en/of koorts.
 • Wanneer je zwanger bent en je bent ziek, proberen we je controle uit te stellen tot je weer beter bent. Wanneer je toch een controle thuis nodig hebt, zullen wij met beschermende middelen als masker, bril, handschoenen en zo nodig een heel pak of schort je controle doen.
 • Wanneer een zwangere besmet is met het Corona-virus en ze gaat bevallen, is dit reden om in het ziekenhuis te bevallen. Dit omdat we de baby tijdens de bevalling goed in de gaten willen houden. Hiervoor wordt dan een verloskamer compleet ingericht met alle bescherming, ook de zorgverleners zullen in dit geval in “volledig pak” met masker/bril etc werken. Als zwangere krijg je dan ook een mondmasker voor.
 • Op dit moment is het nog mogelijk om zonder medische indicatie, op eigen keuze in het ziekenhuis te bevallen. In deze omstandigheden is het wellicht goed om een thuisbevalling te overwegen wanneer je gezondheid en zwangerschap dit veilig toe laten.
 • Bij een ziekenhuisbevalling mag er maar 1 persoon mee als begeleiding. Dit zal meestal de partner zijn. Ook een doula of geboortefotograaf is niet toegestaan bij een ziekenhuis bevalling. Familie mag niet in het ziekenhuis wachten tijdens de bevalling en kunnen niet op bezoek komen. Alleen de partner mag op kraambezoek komen.
 • Wanneer een partner besmet is met het Corona-virus mag hij/zij niet mee met een ziekenhuis bevalling of op bezoek komen. Dit is een heel heftige maatregel, waarvan we hopen dat dat moment niet komt.
 • Wanneer je kraamzorg krijgt, mag er geen kraamvisite komen wanneer de kraamverzorgende in huis is. Dit om de kraamverzorgende te beschermen, zodat zij hun werk kunnen blijven doen.
 • Denk goed na over kraamvisite. Stel het bijvoorbeeld voorlopig uit. Laat bezoek wat je toch laat komen, handen wassen bij binnenkomst. Niet zoenen als begroeting. Laat de baby niet van de ene naar de andere persoon gaan, maar laat deze in bed of bij jullie als ouders. Hoe meer mensen je over de vloer krijgt, hoe meer kans dat je juist in je kraambed toch besmet raakt.

–Corona Update – 15 maart 2020: —

Onze beroepsvereniging heeft adviezen gegeven voor verloskundige praktijken. We vinden het lastig om sommige maatregelen in te voeren, maar we denken dat het wel het verstandigste is om te doen.
Naar aanleiding van deze adviezen hebben we de volgende keuzes gemaakt voor onze praktijk:

 • Onze spreekuren gaan voorlopig gewoon door. Wel zal het controleschema worden aangepast waar dit kan. Kom het liefste alleen op controle. Als je toch iemand meeneemt: maximaal 1 persoon die geen last van verkoudheidsklachten/keelpijn/hoesten en/of koorts mag hebben. We vragen jullie je andere kinderen niet mee te nemen.
 • Alle pretecho’s zullen komen te vervallen.
 • Heb je zelf last van verkoudheidsklachten/keelpijn/hoesten en/of koorts: kom NIET naar de praktijk, maar overleg eerst met ons op de diensttelefoon.
 • Kraamvisites worden aangepast: huisbezoeken worden afgewisseld met telefonisch contact waar dit kan.
 • In verband met de hygiëne hebben we het speelgoed uit de wachtkamer en spreekkamer opgeruimd. Ook de tijdschriften hebben we weggehaald.
 • We kunnen gewoon terecht in de ziekenhuizen voor je bevalling. Wel mag je maximaal 1 persoon meenemen.