Afbeelding Echo kop - Echoscopie Verloskundigepraktijk Gorinchem
Al onze verloskundigen zijn ook echoscopist.

We kunnen dus echo's maken in onze eigen praktijk in Gorinchem. Er zijn verschillende echoscopie onderzoeken die we (kunnen) doen.

Vitaliteitsecho

Deze echo vindt plaats rond de 8 weken. Als je dit graag eerder wilt of bij ongerustheid, bijvoorbeeld na een eerdere miskraam, kan dit in overleg ook eerder in de zwangerschap plaatsvinden. Het doel van dit onderzoek is om te kijken of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het hartje van de baby klopt en of het om een of meerdere kinderen gaat. Voor dit onderzoek is het handig om met een volle blaas te komen, zodat je baarmoeder iets omhoog gedrukt wordt. Zo is de nog kleine baarmoeder beter in beeld te brengen. Het kan zijn dat dit rond deze termijn nog niet goed uitwendig beoordeeld kan worden en dat er een inwendige echo nodig is.

Termijnecho (bij 12 weken)

Tussen de 10-12 weken vindt de termijnecho plaats. Door het opmeten van de baby kunnen we de uitgerekende datum vaststellen.

13 weken echo

Het doel van de 13 weken echo is om al eerder in de zwangerschap onderzoek te doen naar lichamelijk afwijkingen. Hoewel jouw baby rond 13 weken kleiner en minder ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige afwijkingen wel te zien. De 13 weken echo vervangt de 20 weken echo niet, maar kan een mooie aanvulling zijn. Je kunt alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Meedoen hieraan betekent dat de onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier

Groeiecho

Deze echo vindt alleen op indicatie plaats tussen de 28 en 36 weken.
Een belangrijke reden kan zijn dat er twijfel bestaat over de grootte van je kindje of omdat je eerder bent bevallen van een te groot of een te klein kindje. De metingen worden in een groeicurve uitgezet, om te zien of de groei naar verwachting verloopt.

Liggingsecho

Deze echo vindt plaats rond de 35 wkn om te kijken of jouw kindje met het hoofd beneden ligt.

20 weken echo en andere prenatale onderzoeken

De 20-weken echo is een van de beschikbare prenatale screeningstesten. Iedere zwangere heeft de mogelijkheid om bij ongeveer 20 weken een screeningsecho te laten verrichten,ook wel genoemd SEO (structureel echoscopisch onderzoek). Bij deze echo wordt de baby uitgebreid nagekeken op eventuele bijzonderheden of afwijkingen. Het is een medische onderzoek, geen 'pretecho' en wordt gemaakt in onze praktijk in Gorinchem. Houd er rekening mee dat je lang niet alle afwijkingen op een echo zichtbaar kunt maken en een goede uitslag geen garantie is voor een gezond kind. Kijk voor andere screeningsmogelijkheden ook op de pagina prenatale screeningstesten.

Meer weten? www.deverloskundige.nl

J. Perkstraat 1 • 4207 RB Gorinchem • Telefonisch spreekuur:
 06-193 484 77 (Op werkdagen tussen 12:00 en 13:00 uur) • Diensttelefoon: 06-461 214 46
 (24 uur per dag bereikbaar)