Prenatale screening

Je kunt als zwangere kiezen uit drie screeningstesten.

  • de NIPT
  • 13 weken echo
  • 20 weken echo, het SEO (structureel echoscopisch onderzoek)

Het is fijn als jullie goed voorbereid naar de eerste controle komen, je kunt daarom alvast de website pns.nl bezoeken.

De NIPT test

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed afgenomen wordt bij de zwangere. In het bloed van een zwangere is naast haar eigen DNA ook DNA te vinden wat afkomstig is van de placenta (dus niet van de baby zelf). Het laboratorium onderzoekt dit DNA op aanwijzingen naar afwijkingen in de chromosomen van de baby. De test kan vanaf 10 weken gedaan worden.
Bij de NIPT heb je twee mogelijkheden. Je kunt kiezen om alleen de chromosomen 13 (Patausyndroom),18 (Edwardssyndroom) en 21 (Downsyndroom) te laten testen, dit zijn de drie meest voorkomende chromosomale afwijkingen.  Er wordt niet getest op andere chromosoomafwijkingen. Bij de tweede mogelijkheid kun je naast deze drie afwijkingen ook laten testen op nevenbevindingen. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn, variërend van licht tot ernstig. Bij 4 op de 1000 vrouwen komt dit voor.
Wordt er een nevenbevinding gevonden, wordt je verwezen naar het UMC voor counseling en wordt een vlokkentest of vruchtwaterpunctie aangeboden.

De NIPT is gratis

13 weken echo

Het doel van de 13 weken echo is om al eerder in de zwangerschap onderzoek te doen naar lichamelijk afwijkingen. Hoewel jouw baby rond 13 weken kleiner en minder ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige afwijkingen wel te zien. De 13 weken echo vervangt de 20 weken echo niet, maar kan een mooie aanvulling zijn. Je kunt alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Meedoen hieraan betekent dat de onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier

Het SEO (20-weken echo)

Iedere zwangere heeft de mogelijkheid om bij ongeveer 20 weken een screeningsecho te laten verrichten, ook wel genoemd SEO (structureel echoscopisch onderzoek). Bij deze echo wordt de baby uitgebreid nagekeken op eventuele bijzonderheden of afwijkingen. Het is een medische echo, geen ‘pretecho’. We maken deze echo in onze praktijk in Gorinchem. Houd er rekening mee dat je lang niet alle afwijkingen op een echo zichtbaar kunt maken en een goede uitslag geen garantie is voor een gezond kind.