Zodra je bevallen bent, breekt de kraamtijd aan. Een nieuwe, spannende fase samen met je kind waarbij hulp veelal erg welkom is.
Een nieuwe baby zonder gebruiksaanwijzing, dan kan je best wat steun gebruiken. Naast familie en vrienden staan wij als verloskundigen samen met de kraamzorg voor je klaar.
Bezoeken door de verloskundige
In de kraamperiode komen we regelmatig bij je thuis. Tijdens deze bezoekjes controleren wij of alles goed gaat met jou en met je baby. We bespreken ook hoe jij en je partner terugkijken op de bevalling en hoe het ouderschap jullie afgaat. Verder geven we advies bij het voeden van de baby, controleren en verwijderen wij hechtingen en voeren we de hielprik uit. Op deze pagina geven we een overzicht van alle controles die we uitvoeren.
Na 7 tot 10 dagen sluiten we de kraamtijd meestal af. Je bent dan zo goed hersteld dat je de verzorging van de baby en je huishouden weer langzaam zelf kunt overnemen. Mochten er bijzonderheden zijn, hebben we soms nog vaker contact. Dat kan een bezoek zijn of een telefonisch contact. Je kunt ons uiteraard altijd bellen. Wanneer wij de zorg afsluiten, neemt het consultatiebureau de zorg voor de baby over.
Hulp van de kraamzorg
De eerste zeven dagen, of meer wanneer het nodig is, kun je rekenen op de hulp van de kraamverzorgster. Zij verzorgt moeder en kind en leert jullie de fijne kneepjes van de babyverzorging. Ook voert zij een aantal controles uit en houdt dit bij in het kraamdossier. De kraamverzorgster kan je helpen bij het opstarten van de borstvoeding of het geven van flesvoeding.
Borstvoeding of flesvoeding
Tijdens je zwangerschap zal de verloskundige van onze praktijk de keuze voor borst- of flesvoeding met je bespreken. Het is belangrijk dat je een keuze maakt waar je zelf volledig achter staat.
Borstvoeding
Borstvoeding ervaren veel vrouwen als iets fijns. Een uniek moment met je kind. Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keuze voor babyvoeding aangeraden. Het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces dat soms wel wat doorzettingsvermogen vraagt. Maar het is de moeite waard: borstvoeding geven kent grote voordelen voor de gezondheid van moeder en kind.
Klik op onderstaande links om meer te lezen:
www.deverloskundige.nl
www.lalecheleague.nl
www.borstvoedingnatuurlijk.nl
Verscheidene organisaties geven voorlichtingsbijeenkomsten over borstvoeding. Deze bijeenkomsten schetsen een goed beeld over wat je kunt verwachten. Zo ga je goed voorbereid de kraamweek in.
Flesvoeding
Kan of wil je geen borstvoeding geven? Dan is kunstvoeding een goed alternatief. Hierbij is het verstandig om vooraf stil te staan bij het soort voeding dat je wilt geven.
Impact van bevalling:
Hoe de bevalling ook loopt, of het je meegevallen is of juist niet, het heeft op iedere vrouw een grote impact. Tijdens een bevalling gebeurt zowel lichamelijk als geestelijk heel veel. Daarom is het belangrijk om de bevalling een goede plaats te geven en erover na te praten met je partner, de verloskundige of de kraamzorg. Wij komen in de kraamweek nog een aantal keer langs dus er is ruimschoots de tijd voor een gesprek.
Wisselende stemmingen
In de kraamweek zie je vaak dat er emotioneel veel gebeurt. De een is gelijk verliefd op haar kind, voor de ander is het wennen en duurt het een tijd voordat je echt houdt van je kind. In het begin overheerst een overweldigend blij en gelukkig gevoel en een gevoel dat je de hele wereld aankunt. Dit komt door het hormoon adrenaline dat tijdens en na de bevalling vrijkomt. Vaak zie je dat dit rond 3 á 4 dagen na de bevalling wat omslaat. Dan komen vaak de zogenoemde kraamtranen. Dit komt enerzijds door vermoeidheid, maar ook doordat je verwachtingen vooraf soms niet helemaal uitkomen. Opeens ben je moeder en heb je (weer) de zorg en de verantwoordelijkheid voor zo’n pasgeboren baby. Je krijgt een totaal nieuwe rol die direct na de bevalling start. Dit geldt ook in je relatie, je bent niet alleen meer partners, maar ook samen ouders. Dit brengt vaak een hoop onzekerheid met zich mee. Weet dat dit er veelal bij hoort en dat het vaak in de loop van de tijd weer wegzakt, als alles weer wat tot rust komt.