Afbeelding bij Zwangerschap
Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, kun je een eerste afspraak met ons maken. Meestal is dat tussen 6-8 weken zwangerschap.
Eerste afspraak

Tijdens de eerste controle zullen we een dossier aanmaken. Hiervoor stellen we je een aantal vragen over jouw gezondheid, die van je partner en familieleden. Ga dus even na bij je familie of er bijvoorbeeld aangeboren aandoeningen, suikerziekte of hoge bloeddruk voorkomen. Als je al eerder zwanger bent geweest, nemen we daar de bijzonderheden van door. We meten je bloeddruk en je gewicht en we doen bloedonderzoek. Verder bespreken we de mogelijkheden van echo's maken en prenatale screening, ofwel allerlei onderzoeken die we voor jou en je kind kunnen doen. Ook zijn we benieuwd naar je persoonlijke situatie, zodat we je zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Verder zullen we je allerlei informatie geven over zwangerschap en wat er allemaal bij komt kijken.

Voor het maken van een afspraak heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Alle zorg bij een verloskundige zit in het basispakket, dus je kunt altijd bij ons terecht.

Vervolgcontroles

Na de eerste controle kom je gemiddeld nog 10-12 keer op vervolgcontrole. Het controleschema ziet er ongeveer als volgt uit:
0-24 weken: iedere 4 weken
24-31 weken: iedere 3 weken
32-36 weken: iedere 2 weken
37-42 weken: iedere week

Bij iedere vervolgcontrole bespreken wij je algehele conditie en luisteren we naar de harttonen van je baby. We meten je bloeddruk, bepalen je gewicht, voelen de groei van de baarmoeder en van het kind. Zwangerschap is een natuurlijk proces dat iedere vrouw anders ervaart. Er vinden vaak veel lichamelijke en emotionele veranderingen plaats. Blijdschap, zorgen en angst kunnen elkaar afwisselen. Dit kan vragen of onzekerheden geven, voel je vrij ze te bespreken met ons.

Je lichaam

Je zwangerschap heeft uiteraard de nodige gevolgen voor je lichaam en hoe je daarmee moet omgaan. We hebben hiervoor drie overzichten gemaakt; eentje met de belangrijkste zaken om op te letten, een pagina met lichamelijke klachten en ongemakken en eentje met een overzicht van gezonde voeding.
Zwangerschap en je lichaam
Klachten en ongemakken
Voeding tijdens de zwangerschap

Zwanger en je werk

Ten slotte kan je zwangerschap ook gevolgen hebben voor je werk. Zorg ervoor dat je bekend bent met eventuele risico’s en je rechten en plichten als zwangere. Veel informatie kun je vinden op de websites van het rivm en de rijksoverheid.

Belangrijke praktische stappen bij je zwangerschap
  • Meld je aan bij ons, via website of telefoonnummer: 06-19348477 (elke werkdag tussen 12.00 en 13.00 uur)
  • Geef aan je huisarts en apotheek door dat je zwanger bent
  • Je kunt je aanmelden bij moeders voor moeders
  • Meld je aan voor kraamzorg tussen de 12-16 weken. Je kunt je rechtstreeks bij een gewenst kraambureau aanmelden.
  • Meld je zorgverzekeraar dat je zwanger bent. Daarbij kun je een kraampakket aanvragen.
  • Indien je niet getrouwd bent, regel dan erkenning van het ongeboren kind. Hiervoor moet je samen naar de gemeente. Het advies is om dit voor de 24 weken geregeld te hebben.
  • Meld je aan voor een zwangerschapscursus of voorlichtingsbijeenkomst. Bekijk hier het overzicht van cursussen en bijeenkomsten.
  • Informeer naar eventuele kinderopvang. Soms is er sprake van een wachtlijst
J. Perkstraat 1 • 4207 RB Gorinchem • Telefonisch spreekuur:
 06-193 484 77 (Op werkdagen tussen 12:00 en 13:00 uur) • Diensttelefoon: 06-461 214 46
 (24 uur per dag bereikbaar)